Korykos Antik Kenti Mersin

Korykos İÖ 197’de Ptolemaioslar’dan Selevkos kralı Antiokhos III’ün yönetimi altına girdi. İÖ I. Yüzyılda kendi adına para basan Korykos antik kenti Selevkos kralı Antiokhos IV’ün ölümünden sonra çıkan kargaşadan yararlanandı. Korykos bağımsızlığını ilan etti. Sikkelerin üzerinde Korykos antik kenti adı görülmekte idi.

İsa’dan Önce 80 yılında girdiği Roma egemenliği döneminde Akdeniz deki önemli liman kentlerinden biri olan Korykos, İsa’dan Önce 20 yılında Kappadokia Kralı Arkhelaos’un eline geçti. Kent, önemini Bizans egemenliği sırasında da sürdürdü. İS XII. Yüzyıl’da biri kıyıda öteki adada bir duvarla birbirine bağlı iki kale inşa edildi. Korykos, bundan sonra Katolik Ermenilerin başpiskoposluk merkezi oldu.

Kıbrıs Haçlı Krallığınca satın alınan Korykos Antik Kenti 1448’de Karamanlı Beyliği’nin denetimine geçti. Değişen tarihsel ve ekonomik koşullara bağlı olarak önemini koruyamadı; kent gittikçe nüfusunu yitirdi ve yıkıntılaştı.

Korykos, ününü yetiştirdiği bir ürüne borçlu idi. Bu, safrandır… O zamanlar Korykos Mağrası denilen Cennet-Cehennem karstik çukurluğunda (obruk) parfüm ve boya yapımında kullanılan değerli ürünler yetiştiriliyordu ve Akdeniz kıyı kentlerine buradan safran gönderilerek gelir sağlanıyordu.

Yunan Mitolojisinde Tanrı Hermes’in koruyuculuğu altında olduğuna inanılan Korykos Antik Kentinde bir de Zeus Tapınağı bulunmakta idi.
Korykos Antik Kenti kalıntıları arasında başlıca; kale, Bizans Surları, kenti bir hilal gibi saran Roma kapısı, tapınak olduğu sanılan bazı yapılar, stoa olabilecek bir dizi sütun kaidesi, lahitlerin, kaya mezarlarının, kabartmalı ve yazıtlı anıt mezarları taşlarının oluşturduğu nekropolis ziyaretçilerin dikkatini çekmekte.

Yörede ayrıca V ve VI. Yüzyıldan kalma kiliseler vardır. Cennet obruğunun içinde Meryem Ana adına yapılmış kilise ise bunlardan sadece birisidir.
KORYKOS ANTİK KENTİ NEREDE
Korykos Antik Kenti Nerede? Dağlık Kilikya nın en iyi antik kentlerinden biri olan ve Trakheia adıyla da bilinen Taşlık Kilikya’nın Akdeniz kıyısındaki Korykos Antik Kenti, Kalykadnos (Göksu) deltasının doğusunda yer alıyor.
Günümüzde Mersin’in Erdemli içesinde bulunan Korykos Antik Kenti kız kalesi ismiyle de bilinmektedir. Mersin Erdemli İlçesine giderken D-400 Yolundan ayrılan küçük bir yol ile Korykos antik kentine gidebilirsiniz.
Korykos Antik Kentinin bir bölümü Erdemli yakınında kıyıda (Cennet-Cehennem); bir bölümü de karşısında olan Kız Kalesi adası üzerinde bulunmaktadır.
Görselleri beğendiyseniz BURADAN daha fazla görsele ulaşabilirsiniz.
Çok başarılı bir site elinize sağlık